قریب به ده سال پیش، با توجه به رغبتی که مردم ایران نسبت به خودروهای کراس اوور و شاسی بلند از خود نشان میدادند، نیاز به حضور یک خودرو با چنین کلاس بدنهای به شدت در بازار خودرو ایران احساس میشد.
البته این بدان معنا نیست که در آن برهه زمانی هیچگونه خودروی کراس اووری در بازار کشورمان وجود نداشت، بلکه انواع محصولات کرهای و ژاپنی در هر کوی و برزن این مملکت در حال جولان دادن بودند(و البته هستند).
نکته اینجاست که توانایی مالی اکثر مردم کشور به گستردگی خرید یک اتومبیل نسبتا گران قیمت کرهای یا ژاپنی نبوده و بسیاری از افراد به ویژه کارمندان و بخش پاییندستی جامعه، عمدتا با حسرت به محصولات خوش آب و رنگ کرهای-ژاپنی نگریسته و مجبور بودند سرشان را با محصولات قدیمی جدید التولید داخلی گرم نمایند.
اما دیری نپایید که چشم بازار به حضور یک کراس اوور چینی به نام ام وی ام ایکس۳۳ روشن شد. عرضه ایکس۳۳ به سان جرقهای بود که که آتش اشتیاق مردم فرودست جامعه را مجددا شعلهور ساخت و آنها را از ظلمات محصولات تکراری داخلی که حتی تاکنون نیز هیچ نشانی از تولید و عرضه یک محصول کراس اوور با برند ملی در میان آنان مشاهده نمیشود، به سمت کورسوی امید رهنمون ساخت.
با توجه به استقبال نسبی مردم از نسل اول ایکس۳۳ با وجود تمام عیب و ایراداتی که این خودرو داشت، برخی خودروسازان دیگر داخلی بر آن شدند تا به این اشتیاق قشر کمتر برخوردار جامعه پاسخ مثبت داده و تولید محصولات کراس اوور را سرلوحه کار خود قرار دهند.
در این میان کرمان موتور موقعیت را مغتنم شمرده و با نگاهی به لیست محصولات شریک چینی خود یعنی کمپانی لیفان، انگشت اشاره خود را به نشانه تایید، به سمت مدل ایکس۶۰ نشانه رفت.
لیفان X60 اولین مرتبه در سال ۲۰۱۰ میلادی در نمایشگاه خودرو شانگهای به نمایش درآمد. این خودرو در ابتدای ورود به بازار ایران، با یک گیربکس دستی ۵ سرعته مشایعت میشد و سپس یک جعبه دنده CVT به یاری ایکس۶۰ آمد تا گلایههای هواداران جعبه دندههای اتوماتیک را نیز پوشش داده باشد.
در ادامه با دیجیاتو همراه شوید تا به بررسی ابعاد مختلف شخصیتی این کراس اوور شهری چینی بپردازیم.
طراحی ظاهری
با نگاهی به ظاهر لیفان X60، یاد و خاطره خودروهایی از برندهای معتبر مانند هیوندا سانتافه نسل قبل(در نمای روبرو) را به خاطر آورد.
جلوپنجره دارای سایزی نسبتاً بزرگ بوده و میلههای کروم رنگ افقی در داخل سطح آن از سویی به سوی دیگر امتداد یافتهاند.
برآمدگی حجمی کاپوت که به وسیله خطوط امتداد یافته از ستون های A به وجود آمده، تا کنارههای جلوپنجره نیز تداوم داشته و موجب شده تا این بخش از چهره لیفان x۶۰ نسبت به چراغهای جلو اندکی به پیش آمده و جلوتر قرار داشته باشد.
در دو طرف جلو پنجره چراغ های اصلی حضور دارند که دارای ابعادی مناسب هستند و از جانمایی خوبی نیز سود میبرند. چراغهای راهنما در قسمت میانی سپر جلو در زمینهی سیاه رنگ با طرحی لانه زنبوری شکل، به صورت کشیده و تا حدی ذوزنقه فرم تعبیه شدهاند.
چراغهای دایرهای مه شکن نیز در بخش زیرین این قسمت حضور دارند. به طور کلی نمای روبرو لیفان X60 دارای وجههای هماهنگ بوده و به گونهای طراحی شده که میتواند نظر بسیاری از مشتریان را به خود جلب نماید. لازم به تذکر است که جلو پنجره نسخه دستی با نمونه مجهز به گیربکس اتوماتیک در مدل های جدید از نظر ظاهری متفاوت است.
در نمای جانبی لیفان X60 سعی شده تا به کمک خطوط حجمی و ایجاد برآمدگیهایی به سبک خودروهای عضلانی، بر جنبههای اسپرت و تاحدی جسورانه تاکید شود؛ هرچند که این حربه خیلی تاثیر گذار نبوده است.
بخش تحتانی نمای جانبی از سپر عقب گرفته تا قوس گلگیر جلو به صورت حجمی و برجسته طراحی شده است. یک چین خوردگی نیز از انتهای چراغ عقب با شیب ملایم تا نزدیکیهای برآمدگی گلگیر جلو تداوم داشته است. میله باربند سقفی و مقطع عرضی مثلثی شکل اسپویلر عقب نیز از این نما قابل مشاهده است.
در طراحی نمای عقب لیفان x60 آن گونه که در سایر بخشها از خطوط حجمی آنچنانی استفاده شده، خبری نیست و ما شاهد ظاهری نسبتا سادهتر در این بخش هستیم.
چراغهای عقب به صورت یک تکه و به حالت عمودی طراحی شده و از چینش اجزای داخلی به صورت ترکیبی دوبل بهره میبرد. سایز شیشه عقب با حاشیههای پهن مشکی رنگ، اندکی کوچک به نظر میرسد و در قسمت زیرین سپر قطعه ای دیفیوزر مانند وجود دارد که بر جلوههای بصری جسورانه خودرو افزوده است. اسپویلر بالای شیشه عقب و آنتن کوسه ای سقفی نیز از این نما قابل مشاهده هستند.
ابعاد کلی بدنه لیفان x60 به شرح زیر است:
طول خودرو ۴۳۲۵ میلیمتر، عرض خودرو ۱۷۹۰ میلیمتر، ارتفاع خودرو ۱۶۹۰میلیمتر، فاصله دو محور ۲۶۰۰ میلیمتر.
طراحی داخلی
با ورود به کابین لیفان x60 میشود گفت که تقریبا هیچ چیز هیجان انگیزی به استقبال شما نخواهد آمد. متریال به کار رفته در کابین این خودرو مشابه اکثر خودروهای چینی حاضر در رنج قیمتی ۶۰ تا ۷۰ میلیون تومان، در سطح کیفی پایینی قرار داشته و در بسیاری از بخشها حضور قطعات ساخته شده از پلاستیک خشک قابل ردیابی و مشاهده است.
شِمای داشبورد بسیار شبیه به نمونه بکارگرفته شده در تویوتا راو۴ نسل قبل بوده و با اطمینان میشود گفت که با الهام از آن طراحی شده است.
پنل کیلومتر شمار پشت غربیلک فرمان زیبا به نظر رسیده و طراحی آن تا حدی خاص و اسپرت جلوه مینماید. پیکربندی آن به نحوی است که نشانگر دور موتور به صورت عقربهای و نشانگر سرعت خودرو تنها با استفاده از ارقام دیجیتال، وضعیت حرکتی خودرو را به اطلاع راننده خواهند رساند.
با توجه به ابعاد لیفان X60، فضای داخلی این خودرو از گنجایش کافی به جهت نشیمن آسوده سرنشینان ردیف جلو و عقب برخوردار گشته است.
طراحی صندلیها نیز به گونهای است که در مسافرتهای طولانی کمتر موجب خستگی سرنشینان خواهد شد منتهی فقدان امکان تنظیم مناسب صندلیها به ویژه صندلی راننده، میتواند کمی آزاردهنده باشد و گلایه ها را از این بخش افزایش دهد.
ضمنا ردیف عقب این خودرو از فضای پای کافی برخوردار است که این امر قطعا بر راحتی سرنشینان ردیف عقب تاثیر مثبت خواهد داشت.
حجم فضای محدود شده به پشت صندلی های ردیف دوم در وضعیت ایستاده، برابر با ۴۰۵ لیتر است که چندان کافی به نظر نمیرسد. بنابراین شما میتوانید با خواباندن صندلیهای ردیف دوم حجم محفظه بار را تا حدود ۱۱۷۰ لیتر گسترش دهید.
به طور کلی میتوان گفت که اگر چه کابین X60 فاقد نکات هیجان انگیز و ویژه است اما وجود فضای کافی به خصوص برای سرنشینان عقب میتواند نیازهای متعارف یک خانواده ایرانی را به حد کافی پوشش دهد.
مشخصات فنی و قوای محرکه
لیفان X60 توان خروجی ۱۳۱ اسب بخاری خود را به یک پیشرانه چهار سیلندر تنفس طبیعی به حجم ۱۷۹۸سی سی مدیون است که به فناوری زمان بندی متغیر هوشمند سوپاپها (VVT-i) مجهز شده و قادر است تا نهایت گشتاوری معادل ۱۶۸ نیوتن متر را در دور موتور ۴۲۰۰ تولید نماید. حداکثر توان خروجی این پیشرانه نیز در دور موتور ۶۰۰۰rpm پدیدار خواهد شد.
اعتقاد بسیاری از کارشناسان بر این است که پیشرانه لیفان X60 بر مبنای موتور ۱ZZ-FE تویوتا کرولا طراحی شده و توسعه یافته است. همچنین وظیفه انتقال نیروی حاصل از پیشرانه برعهده یک گیربکس پنج سرعته دستی و یا نمونه اتوماتیک CVT قرار داده شده است.
شتاب صفر تا صد لیفان ایکس۶۰ مجهز به گیربکس دستی در حدود ۱۲ تا ۱۳ ثانیه برآورد میشود. میزان شتاب و چابکی نمونه اتوماتیک لیفان x۶۰ با توجه به ماهیت سیستم انتقال سرعت CVT آن، در مقایسه با مدل دستی، در سطحی پایینتر و کُندتر ارزیابی میشود.
وزن نسخه مجهز به گیربکس اتوماتیک معادل ۱۳۵۰ کیلوگرم است و مدل تجهیز شده به گیربکس دستی در حدود ۲۰ کیلوگرم سبکتر است.
شایان ذکر است سیستم تعلیق لیفان x۶۰ در جلو از نوع فنر حلقوی با ستون مکفرسون بوده و در محور عقب، به نوع تیرچه یک تکه و فنر حلقوی تجهیز شده است. سیستم فرمان این خودرو نیز از نوع چرخ دنده شانه ای هیدرولیکی است.
میزان مصرف سوخت نمونه دستی به صورت ترکیبی معادل ۸٫۲ لیتر بر صد کیلومتر اعلام شده است. این رقم برای مدل اتوماتیک کمی بیشتر برآورد میشود.
تجربه رانندگی
با توجه به قدرت پیشرانه و کلاس بدنه لیفان X60 نمیتوان از این خودرو انتظار یک عملکرد خارق العاده و هیجان انگیز را در ذهن پروراند.
لیفان X60 به عنوان یک خودروی کراساوور خانوادگی شهری، قطعاً مناسب مانورهای محیر العقول و اعجاب انگیز نخواهد بود.
برای اینکه خودرو از پویایی کافی برخوردار باشد بایستی دور موتور را بین ۳۵۰۰ تا ۴۵۰۰ نگه داشت که البته این امر در طولانی مدت، با اعمال فشار بیش از حد بر قطعات و اجزای پیشرانه موجب استهلاک بیشتر و خرابی زودتر اجزای فنی خودرو خواهد شد.
حین عبور از پیچ ها اگر سرعت در حد معمول و عادی باشد، مشکلی وجود نخواهد داشت. متناسب با افزایش سرعت، از میزان پایداری خودرو کاسته شده و نشانه های ظهور حرکت گهوارهای ( بادی رول ) هرچه بیشتر خود را پدیدار میسازند. البته پایداری ایکس۶۰ حین عبور از پیچها در قیاس با رقبای داخلی، در حد متناسب ارزیابی میشود.
تعویض دندهها در گیربکس دستی نسبتا نرم انجام میشود و در گیربکس CVT اگرچه تا حتی با تاخیر در انتقال نیرو مواجه هستیم، اما به طور کلی نوع عملکرد گیربکس اتوماتیک ایکس۶۰ را میتوان قابل قبول دانست.
اگرچه شتاب اولیه نسبتا کم که ماحصل استفاده از گیربکس CVT است، میتواند تا حدی موجب رنجش شما شود. نفوذ صدا به داخل کابین در حداقل قرار دارد و عملکرد فرمان خودرو نسبتا تندوتیز بوده و حس خاصی را به دستان راننده منتقل نمینماید.
به دلیل استفاده از آینههای بزرگ جانبی میزان دید کناری مناسب بوده و دوربین دید عقب نیز کمک قابل توجهی به هنگام پارک خودرو، محسوب میشود.
تجهیزات و امکانات
از جمله تجهیزات رفاهی ایمنی لیفان ایکس۶۰ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سیستم کولر و تهویه مطبوع، آینه های جانبی برقی، کیسه هوای راننده و سرنشین جلو، ترمز ABS چهارکاناله و EBD، سنسور دنده عقب، قفل ایمنی کودک، چراغ ترمز سوم، گرم کن شیشه عقب،سان روف دو حالته برقی با شیشه چاپ سیلک مانع تابش مستقیم نور خورشید، شیشه بالابر برقی، برف پاک کن عقب، چراغ مه شکن جلو و عقب، درب بازکن صندوق و باک از داخل، قفل مرکزی و سیستم هشدار دهنده باز بودن درب، سیستم ضد سرقت، فرمان هیدرولیکی تلسکوپی قابل تنظیم، سیستم تنظیم چراغها، پرده شیشه عقب و سیستم صوتی با شش بلندگو.
رقبا و محصولات مشابه
از آنجا که خودروی لیفان ایکس۶۰ در بازه قیمتی پرطرفدار ۶۰-۷۰ میلیون تومانی حضور دارد، بنابراین بایستی به مصاف رقبای متعددی برود.
خودروهایی نظیر ام وی ام ایکس۳۳، ساندرو استپ وی، جک اس۳، هایما اس۵، جک اس۵ غیراتومات و لیفان ایکس۵۰ اتوماتیک را میتوان مهمترین حریفان X60 دانست.
قیمت و شرایط فروش
قیمت نمونه اتوماتیک لیفان X60 در بازار، در حدود ۷۵ میلیون تومان است. همچنین آگهی فروش مدل ۹۶ نسخه دستی لیفان ایکس۶۰، به قیمت حدود ۶۰ میلیون تومان در سایتهای معتبر خرید و فروش خودرو به چشم میخورد.
برای اطلاع از جدیدترین شرایط فروش لیفان X60 از سوی کرمان موتور میتوانید به این لینک مراجعه نمایید.
مزایا و معایب
نکات مثبت
- طراحی ظاهری مناسب، کابین جادار، بهبود کیفیت ساخت و مونتاژ نسبت به قبل، گستردگی خدمات پس از فروش
نکات منفی
- کیفیت نامناسب ادوات کابین، افت قیمت نسبتا زیاد نمونه کارکرده، کشش نه چندان خوب قوای محرکه به ویژه در نسخه اتوماتیک
The post راهنمای خرید لیفان X60؛ مشخصات فنی، آپشنها، قیمت و شرایط فروش appeared first on دیجیاتو.